Pages

Saturday, February 4, 2012

hadiah & anugerah
Emak dan ayah adalah perkara yang paling dihargai dalam diri setiap anak-anak. Setuju dengan saya?

Jika tidak ;

Tiadalah kebanyakan program-program motivasi yang ada akan menyelitkan tentang ibu dan ayah dalam ceramah-ceramah mereka.

Anak-anak juga  tidak kurang emosinya , maksud saya, kita pasti akan menangis bila disentuh soal emak dan ayah walaupun ada yang mengatakan tangisan itu cuma insaf sebentar. Lepas keluar dari program motivasi, hanya insaf  sebentar untuk sehari dua kemudian kembali ke tabiat lama.

Saya pernah berjumpa dengan sekumpulan manusia. Saya pernah mendengar keluhan hati mereka.  Saya pernah membaca di dada akhbar. Saya pernah menonton cerita berkisar kekeluargaan di tv yang sebenarnya kisah-kisah tersebut mengisahkan hal yang sebenar. Ohhh, semuanya tentang mereka ya. Tidak salah untuk saya katakan, kadang-kala kita juga pernah terdetik di hati sepertimana mereka.

Tentang apa? Tentang luahan seorang anak yang berduka cita dia dilahirkan dalam keluarga yang serba kekurangan. Kurang wang ringgit, kurang kasih sayang, semuanya serba kurang.


“Kak, kenapa family saya tak macam orang lain ya? Kenapa saya dapat family yang macam ni? Kenapa mak ayah saya tak macam mak ayah orang lain?”

“Kak, saya dah penat hidup macam ni. Mak ayah saya tak pernah nak faham saya dan diorang takkan pernah  nak faham saya”

“Saya malu la kalau mak ayah saya datang sekolah. Yela, mak ayah saya tak macam orang lain”

“Hidup ni tak adil. Yela, ade orang bernasib baik dapat mak ayah yg baik. Tapi yang tidak bernasib baik macam mana pula?”


Dan tak kurang juga..


Awak senangla cakap. Sebab awak tak rasa apa yang saya rasa. Saya yang tanggung beban derita ni..bukannya awak”

"Takpela, dah takdir saya dapat mak ayah and family macam ni. Nak buat macam mana kan.. So, saya hanya akan mengikut je aturan takdir ni"

Banyaknya keluhan, rungutan, kekecewaan, kesedihan, kederitaan yang digambarkan. Tidak adilkah dunia ini? Berkata dunia ini tidak adil, bererti mengatakan Allah itu tidak adil. Sedangkan kita semua tahu Allah menjadikan tiap-tiap sesuatu itu dengan aturan dan hikmahNya yang tersendiri. Allah, Tuhan yang menciptakan kita, Dia menyayangi kita melebihi kasih sayang seorang ibu ayah terhadap anaknya. Jadi setiap apa yang dia aturkan semuanya adalah yang terbaik untuk kita. Bukan sekali-kali bertujuan untuk menyakiti hati kita atau memudaratkan diri kita.

Bukan sekadar takdir semata.

Sahabat fillah…

Dalam hidup ini kita memang tidak boleh memilih siapa keluarga kita, siapa emak dan ayah kita, siapa adik-beradik kita kerana ketahuilah bahawa emak dan ayah adalah ANUGERAH ALLAH YANG TIDAK TERNILAI. Walau siapa pun mereka, mereka adalah hadiah dan pemberian dari Allah kepada kita. Jika kita sebagai anak-anak adalah harta yang tiada tandingannya buat emak dan ayah maka begitu jugalah dengan hadirnya emak dan ayah sebaik kita mencelikkan mata ke dunia ini. Mereka adalah anugerah, hadiah dan pemberian, bukan hanya sekadar takdir yang diaturkan Tuhan.

Sayangnya Allah pada kita kan? Dianugerahinya kita seorang emak dan seorang ayah walaupun di mata kita semuanya wujud serba kekurangan pada diri mereka. Tapi di sebalik kekurangan itulah punya hikmah. Hanya jika mahu meneliti dengan kaca mata orang yang beriman.

Saya selalu berharap agar dapat sentiasa berada di sisi emak dan ayah saya dalam suatu tempoh yang lebih panjang di dunia ini. Tapi saya tahu kasih sayang Allah pada mereka melebihi kasihnya saya pada mereka. Di dunia kita pasti akan terpisah. Tapi dalam diam, saya juga selalu berharap semoga kami akan dipertemukan kembali di tempat yang lebih abadi, di syurga kerana mereka benar-benar hadiah yang paling bermakna yang Allah berikan pada saya.


 Akhir kalam, saya terjumpa ini. Selamat menonton J

No comments: