Pages

Monday, November 28, 2011

Ibarat Kereta Manual“Awak ada lesen tak”

“Ada”

“Boleh bawa manual?”

“Erk…bawa time kat sekolah memandu je. Dapat lesen, dah tak pernah practise drive manual lagi kak”

“Haaa? Rugilah awak”

Terdiam. Mengakui kebenaran.

Pada asalnya, saya begitu bersemangat mengambil lesen walaupun tak pernah memegang streng kereta sebelum ini. Hanya dengan satu tujuan, mudah ke program. Dengan menggunakan elaun mara yang disimpan selama beberapa bulan, saya daftarkan diri untuk mengambil lesen kereta. Awalnya saya begitu teruja kerana lulus teori dengan markah pernuh 50/50 sehingga ada rakan yang baru dikenali menyindir saya,


“Awak datang ceramah hari apa”

“Ahad lepas”

“Haa? Pastu amek test hari rabu. Biar betol. Awak hafal buku tu macam nak periksa SPM ke?”


Saya hanya tersenyum. Apa yang penting, saya tidak perlu mengeluarkan not lima puluh ringgit untuk mengulangi test komputer.  Sejujurnya saya agak tergesa-gesa kerana saya perlu menghabiskan dalam masa dua bulan kerana ketika itu cuti semester. Jika saya terlewat, atau barangkali tidak melepasi apa-apa bahagian ujian maka saya perlu menangguhkan ke cuti semester yang hadapan. Belajar di Melaka tetapi lessen di ambil di Selangor. Agak mustahil untuk berulang-alik hanya semata-mata untuk repeat test.Tambahan pula, di sekolah memandu tersebut, waktu test JPJ adalah pada hari Selasa, waktu kelas.

Namun dalam kelas praktikal, jujur saya hancur. Untuk sedapkan hati, saya katakan pada diri saya, biasala first time bawa kereta. Nanti lama-lama biasala.

Kelas pertama, kelas kedua , kelas ketiga, kelas keempat dijalani seperti biasa. Namun tiada satu pun yang menunjukkan saya layak untuk menduduki test JPJ. Saya sering tersangkut di tiga penjuru walaupun bukit dan parking lepas. Bukan setakat langgar garisan putih tapi langgar divider sekali.  Setelah test pra-JPJ, saya mengambil keputusan untuk menambah kelas dengan bayaran RM60 untuk dua jam sehari sebelum test JPJ. Sekolah memandu menjanjikan tempat kosong namun sehari sebelum kelas bila saya ingin memastikan kembali, hampa sungguh jawapannya.


Dik, kereta semua dah penuh la. Awak pi je la test selasa nanti. Tak payah tambah kelas la


Jujur. Saya rasa sangat terkilan ketika itu. Pagi selasa, tanpa semangat saya hadirkan diri ke sekolah memandu. Saya tidak pasti entah apa yang akan berlaku, semuanya saya serahkan pada Yang Maha Menguasai. Saya tidak mampu untuk target saya akan lulus test JPJ yang pertama ini. Lulus dekat jalan raya pun jadilah.

Namun, segalanya Alhamdulillah. Dengan kuasa Allah,Dia berikan saya kelulusan untuk ujian litar dan jalan raya pada hari itu. Sedikit kelegaan di hati. Semuanya dengan izin Allah semata. Akhirnya tanpa diduga lesen berjaya diperoleh seminggu sebelum cuti semester tamat, seperti yang ditargetkan pada awalnya.

Pulang ke rumah, saya berfikir. Beginilah dakwah ini diibaratkan. Dakwah ini ibarat kita membawa kereta manual. Payah dan sukar. Nak tukar gear. Nak seimbangkan clash dan minyak ketika berhenti di bukit. Lebih payah dari kereta auto.

Lagi-lagi, bila kita sudah terbiasa membawa kereta auto dan meninggalkan manual. Bila dalam keadaan terdesak atau kecemasan yang mana ketika itu tidak ada kereta auto, nak tak nak kita terpaksa menggunakan manual. Terpaksa redah juga jalan raya , bukit bukau bersama kereta manual . dan kebiasaannya dalam keadaan-keadaan terdesak begini, kita selalunya dapat memandu kereta manual itu hingga ke destinasi kita. La hawla wala quwwata illa billah.Akhawat fillah, dan seperti inilah dakwah kita diibaratkan.

Bila mana Allah mencampakkan kita ke sesuatu tempat dan di situ tiada sahabat-sahabat yang sering bersama-sama kita ke daurah atau program seperti dahulu. Hanya KITA. Sama ada mahu atau tidak, kita harus terus bergerak walaupun mungkin seorang diri. Ingat semula doa yang pernah kita minta dari Dia,


Ya Allah tempatkanlah aku di tempat yang benar-benar memerlukan aku


Nah, Allah hantar kita di sini. Di tempat yang benar-benar memerlukan kita.  Maka, berhentilah mengeluh dan terus menangis. Daripada kita terus menunggu sesuatu yang tidak pasti, menunggu ada sahabiah-sahabiah yang lain untuk ditempatkan bersama-sama kita baru kita nak menggerakan dakwah ini, maka lebih baik kita mula bergerak dahulu, Walaupun seorang.

Kuatkanlah tarbiyyah zatiyyah dalam diri. Terkadang bila kita seorang diri, kita lebih berdikari dan akal kita lebih cerdas dan kreatif dalam merangka program-program tarbawi dan juga program-program tarbiyyah untuk diri kita.

Teruslah bersemangat dengan hammasah yang tinggi dalam memperbaiki diri dan mengajak sahabat-sahabat yang lain ke destinasi yang sama. Mengumpul bilangan-bilangan perkerja-pekerja yang mahu mengorbankan jiwa dan diri mereka di jalan ini. Mungkin hari ini kita seorang, esok lusa siapa tahu bilangan itu mungkin bertambah. Allahumma amen.


Hanya satu,

Terus bergerak walaupun sedikit, daripada hanya terus menunggu.

Moga thabat, sahabiah sekalian.


No comments: